sample-background-image-5

Η υπεροχή των ασβεστοχρωμάτων

Καθοδηγούμαστε από τη πίστη ότι έχουμε πλέον αποκοπεί από τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις κατοικίες μας. Έχουμε πάθος με το τι υλικά χρησιμοποιούμε και πως με αυτά συνδεόμαστε σωματικά αλλά και συναισθηματικά. Η φιλοσοφία αυτή βρίσκεται πίσω απ’ οτιδήποτε κάνουμε.

“Το πώς μας κάνει μία κατοικία να νιώθουμε, είναι κάτι το άυλο, αλλά είναι η γεύση “αίσθησης” που μας αφήνει και που νιώθουμε όταν το βιώνουμε.”

Οι κατοικίες κάποτε κατασκευάζονταν από φυσικά υλικά τα οποία προέρχονταν από το τριγύρω περιβάλλον (περιβαλλοντικός περίγυρος). Τα υλικά αυτά, όπως και τα περισσότερα που μας παρέχει η φύση, είναι και τα πλέον ιδανικά μίας και προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν/ζούσαν οι άνθρωποι. Αυτά συνήθως ταιριάζουν στις κλιματικές συνθήκες και στις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτά. Είχαν εξάλλου σχεδιαστεί με γνώμονα τη φύση. Σίγουρα υπάρχουν πολλές σύγχρονες βελτιώσεις στο τρόπο δόμησης αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι όλα όσα εισάγουμε στο σύγχρονο τρόπο δόμησης των κτιρίων δεν είναι απαραίτητα ή και επιθυμητά.

Η αντίληψη αυτή για τα φυσικά υλικά

και το πώς αυτά αλληλεπιδρούν, προήλθε από τη πολυετή εμπειρία μας και το πάθος για τη κατασκευή και αποκατάσταση, ξετυλίγοντας τους παλαιότερους/παραδοσιακούς τρόπους κατασκευής. Πολλά από τα σύγχρονα προϊόντα που παράγονται από τις χημικές βιομηχανίες, όπως τα “υδατογενή” (με βάση το νερό), ακρυλικά, λαδομπογιές, κ.α., σε συνδυασμό με την τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε τσιμέντο, ουσιαστικά γίνονται επιβλαβή για τα θεμέλια των κτιρίων, εμποδίζοντας τη διαπνοή των επιφανειών κάτι που έχει ξεχαστεί στις σύγχρονες μεθόδους δόμησης.

Όλοι οι τοίχοι που είναι κατασκευασμένοι από τούβλα, λίθους, πέτρα και άλλα φυσικά υλικά, έχουν την ιδιότητα να απελευθερώνουν μέσα από μία φυσική διαδικασία την υγρασία, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία και συγκέντρωση της μούχλας. Το χαρακτηριστικό αυτό προσδίδει στους εσωτερικούς χώρους πολύ ευχάριστες συνθήκες περιβάλλοντος καθώς επίσης και μακροζωϊα στη δομή  του κτιρίου, διατηρώντας όλα τα υλικά σε μία αρμονία μεταξύ τους.

Ένα από τα πιο όμορφα φυσικά υλικά είναι ο ασβεστόλιθος, ή αλλιώς Ανθρακικό Ασβέστιο (CaCO₃), το οποίο αποτελεί και το κύριο συστατικό των εξωσκέλετων θαλασσίων οργανισμών, όπως τα κοράλια και τα κοχύλια. Έχουμε μία μακροχρόνια σχέση με το υλικό αυτό κι ακόμα και ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια, συνεχίζει να μας εκπλήσει.

Με το που εφαρμοστεί επάνω στις επιφάνειες, χρησιμοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, ώστε να μετατραπεί σε ασβεστόλιθο, ολοκληρώνοντας το στέγνωμά του μέσα από μια απολύτως φυσική διαδικασία.
Μέσα από τις εργασίες μας με ανακαινίσεις/αναπαλαιώσεις

παρατηρήσαμε ότι σε όσες επιφάνειες έιχαν εφαρμοστεί ασβεστοχρώματα, αυτά είχαν διατηρηθεί. Παράλληλα δεν υπήρχαν ίχνη “σκασίματος” ή και υγρασίας/μούχλας, κάτι που σημαίνει ότι οι επιφάνειες συνέχιαν να “αναπνέουν”. Κι αυτό είναι κάτι το πολύ σημαντικό, μίας και τα σύγχρονα είδη βαφών, παρεμποδίζουν/μπλοκάρουν (δεν επιτρέπουν) τη διαπνοή, προκαλώντας έντονα και συνεχή προβλήματα υγρασίας, ακριβώς επειδή δημιουργούν ένα πλαστικό στρώμα/υμένα/film στρώμα χρώματος. Το “φράγμα” αυτό, θα μπορούσαμε να το προσομοιάσουμε σα να τοποθετούσαμε μία πλαστική σακούλα πάνω στο ανθρώπινο δέρμα. Θα σταματούσε η διαπνοή και θα ήταν αιτία λοιμώξεων. Το ίδιο συμβαίνει και στην “επιδερμίδα” των τοιχίων των κτιρίων, όταν “φυλακίζεται” μέσα σε αυτά η υγρασία. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μη γίνεται ορατό για κάμποσο διάστημα, μίας κι ο υμένας/film του πλαστικού χρώματος θα καλύψει το πρόβλημα επιφανειακά, αλλά με τη πάροδο του χρόνου θ’ αρχίσει να γίνεται εμφανές αποκαλύπτοντας ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η χρήση σύγχρονων χρωμάτων έχει επιπτώσεις στη καλή ποιότητα αέρα, όπως επίσης και στα υπόγεια ύδατα. Σε αρκετά από αυτά παίρνει αρκετά χρόνια έως ότου πάψουν να εκλύουν αέρια, κάτι που σημαίνει ότι τα χημικά πρόσθετα που εμπεριέχουν, προκειμένου να λειτουργήσουν ως βαφές, παράγονται από πλαστικά-ακρυλικά συστατικά, λάδια και βιοκτόνα (biosides) τα οποία περιέχουν φορμαλδεϋδη. Επιπλέον απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού για να ξεπλυθούν και τα υπολείμματα καταλήγουν απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα.

Για την ακρίβεια οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής χρωμάτων, διατηρούν κάποιες από τις πλέον ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο πλανήτη.

Τα κατάλληλα και ποιοτικά υλικά

και η κατανόηση πως αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, κάνει μεγάλη διαφορά όσων αφορά τις επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος κατά τη διάρκεια της ανακαίνησης μίας κατοικίας. Τα φυσικά υλικά προσφέρουν ένα πολύ όμορφο τρόπο ζωής, κάτι που έχει αξία μεγαλύτερη από τη μόδα και τις τελευταίες τάσεις.

Έχοντας πραγματοποιήσει αρκετά έργα, στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικά υλικά, όπως τούβλα, λίθοι και πέτρα, αφού σοβατιστούν και στη συνέχεια βαφτούν με Ασβεστοχρώματα, πάντα μας εκπλήσει το πόσο ευχάριστη είναι η γενικότερη “αίσθηση” του περιβάλλοντος και ο καθαρός αέρας που επικρατεί μέσα στο χώρο.

Έτσι ξεκίνησε η εμπλοκή μας με τα Ασβεστοχρώματα, η ανακάλυψη της ομορφιάς τους και η επιθυμία να δημιουργήσουμε ένα είδος βαφής που θα είναι σε απόλυτη αρμονία με τη φύση.

και η κατανόηση πως αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, κάνει μεγάλη διαφορά όσων αφορά τις επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος κατά τη διάρκεια της ανακαίνησης μίας κατοικίας. Τα φυσικά υλικά προσφέρουν ένα πολύ όμορφο τρόπο ζωής, κάτι που έχει αξία μεγαλύτερη από τη μόδα και τις τελευταίες τάσεις.

Έχοντας πραγματοποιήσει αρκετά έργα, στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικά υλικά, όπως τούβλα, λίθοι και πέτρα, αφού σοβατιστούν και στη συνέχεια βαφτούν με Ασβεστοχρώματα, πάντα μας εκπλήσει το πόσο ευχάριστη είναι η γενικότερη “αίσθηση” του περιβάλλοντος και ο καθαρός αέρας που επικρατεί μέσα στο χώρο.

Ο Ασβεστόλιθος είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο θερμαίνεται με μία μοναδική διαδικασία καύσης κατά την οποία μεταβάλλεται η χημική του σύσταση. Στη συνέχεια παραμένει μέσα σε νερό για αρκετά χρόνια με σκοπό να ωριμάσει, μία διαδικασία που θυμίζει αυτή του κρασιού το οποίο καθώς περνάει ο χρόνος γίνεται ολοένα και καλύτερο. Κατά τη διαδικασία αυτή κι όταν ωριμάσει κατάλληλα, είναι πλεόν έτοιμος για να αποτελέσει τη Α’ ύλη για τα Ασβεστοχρώματα.

Το επόμενο "στάδιο" για τη σύνθεση των ασβεστοχρωμάτων

είναι η διαδικασία του χρωματισμού τους, η οποία γίνεται με τη χρήση χρωστικών ουσιών (pigments), όπου όλα έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και μία φυσική ομορφιά σύμφωνα από το που προέρχονται και ποιά είναι η ορυκτή σύστασή τους. Χρησιμοποιούμε μία (περισσότερο) καλλιτεχνική προσέγγιση κατά τη διαδικασία της δημιουργίας των αποχρώσεων παρά μία μονότονη βιομηχανική προσέγγιση.

Περιορίζουμε τον κατάλογο των αποχρώσεών μας, μη διαθέτοντας χρώματα τα οποία γνωρίζουμε ότι εμπεριέχουν βλαβερά χημικά πρόσθετα, όπως το Κάδμιο (Cd – βαρύ/τοξικό μέταλλο), το οποίο είναι το συστατικό που προσδίδει στα χρώματα μία πολύ λαμπερή απόχρωση του κίτρινου, του κόκκινου και του πορτοκαλί.

Τα χρώματα βαφής παράγονται μέσα από μία βιομηχανική διαδικασία εμπεριέχοντας χρωστικές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με ακρυλικά, πλαστικά, ή ελαιώδη μέσα. Στη Bauwerk έχουμε επιλέξει συνειδητά, να παρακάμψουμε τη χρήση τέτοιων συνδετικών ουσιών (binders).